INDIKATOR VRENJA KOMINE (KLJUKA) | Drupal Skip to main content

gif

INDIKATOR VRENJA KOMINE (KLJUKA)

Najkvalitetniji indikatori za vrenje voćne komine „SD-Duvančić“ nezaobilazni su pomoćni alat za pečenje dobre domaće rakije.

Indikator vrenja komine se koristi za određivanje kraja vrenja voćne komine (kljuka).  Za pečenje rakije neophodno je da sav šećer  prevre u alkohol jer ako komina nije prevrela dobićemo manje rakije. Rakije koje  su pečene odmah posle kraja vrenja su kvalitetnije. Očitana vrednost šećera na indikatoru u Ekselovim stepenima mora biti ˚0e.

U ponudi imamo
Artikal     Cena sa PDV-om
Indikator vrenja komine        1000,00 rsd


   INDIKATOR VRENJA KOMINE

Indikator vrenja komine je sprava kojom se određuje završetak vrenja voćne komine.

Kako bi započeli pečenje rakije neophodno je da sav šećer u komini prevre u alkohol. Ako šećer nije prevrio dobiće se manje rakije. Naučna ispitivanja su pokazala da trenutak destilacije prevrele voćne komine značajno utiče na kvalitet rakije. Rakije od kasnije destiliranih komine imale su lošiji hemijski sastav i ocenjene su nižim ocenama ukusa od rakija kod kojih je komina destilirana odmah po završetku alkoholnog vrenja.
Da bi se poboljšao kvalitet rakije neophodno pravilno odrediti završetak vrenja voćne komine.

UPUTSTVO ZA UPOTREBU

Pre upotrebe indikator vrenja i menzuru dobro oprati toplom vodom i osušiti čistom mekom krpom.  Vrlo je važno da indikator bude čist jer ostaci osušenog alkohola i šećera utiču na tačnost merenja.

Promešati kominu u posudi, uzeti količinu od 1/2 litra i procediti je da bi se odvojili čvrsti delovi i grube čestice iz tečnosti. Proceđenu tečnost dobro promućkati da se ona oslobodi ugljen-dioksida (Mućkanjem tečnosti se stvara pena i oslobađaju se mehurići gasa).

Tečnost polako uliti u menzuru od 500 ml.

Suv indikator polako spustite u tečnost držeći ga za uži kraj. Indikator mora slobodno da pliva u menzuri, ne sme da dodiruje dno ili zidove. Sačekajte da se tečnost potpuno umiri (na zidovima indikatora ne sme da bude mehurića vazduha).

Na skali očitati vrednost šećera u Oechsle-ovim stepenima (skala 0-40 oOe). Pri očitavanju vrednosti linija oka mora biti u nivou površine tečnosti.

 

 

Napomena: Indikator vrenja komine je baždaren na temperaturu od 20oC, pa merenje treba da se vrši na toj temperaturi tečnosti. U slučaju odstupanja od ove temperature potebno je izvršiti korekciju na sledeći način:

za svaki 1°C iznad 20°C vrednosti dodaje se 0,2 °Oe

za svaki 1°C iznad 20°C od očitane vrednosti oduzima se 0,2 °Oe

Vrenje komine je završeno ako se vrednosti nalaze u sledećim intervalima:

 jabuka                            4-12 °Oe

kruška                           6-16 °Oe

kruška vilijams            10-16 °Oe

trešnja                          12-20 °Oe

šljiva                            16-20 °Oe

malina                              4-8 °Oe

Održavanje:  Nakon upotrebe alkoholometar operite toplom vodom i osušite ga čistom mekom krpom.